2014 m. gegužės 13 d., antradienis

Kalorijų lentelės

Kiekvienam žmogui, kuris rūpinasi savo mityba, svarbu žinoti, kiek kalorijų turi vienas ar kitas produktas. Nors nebūtina maniakiškai stebėti savo maistą ir pietus ar pusryčius pradėti su kalkuliatoriumi rankoje, tačiau bent jau žinoti kiek energijos suteiks maistas.

Kalorija (cal) – nesisteminis darbo ir energijos matavimo vienetas. 1 kalorija atitinka energijos kiekį, kurio reikia vieno gramo vandens temperatūrai pakelti vienu laisniu Celsijaus. Energija taip pat matuojama ir džauliais (J). 1 J = 0,239 cal 1 cal = 4,1868 J Visas maistas yra sudarytas iš baltymų, riebalų ir angliavandenių, todėl, žinant kiek gramų šių medžiagų yra produkte, galima apskaičiuoti ir kiek iš jo bus gauta kilokalorijų. Maistinių medžiagų energetinė vertė 1 gramas angliavandenių – 4 kcal; 1 gramas riebalų – 9 kcal; 1 gramas baltymų – 4 kcal; 1 gramas alkoholio – 7 kcal. Suaugęs žmogus vidutiniškai turėtų iš angliavandenių gauti 55 – 65 % viso paros kalorijų skaičiaus, iš baltymų – 20 – 25 %, iš riebalų – 10 – 25 %.

Kalorijų lentelė 











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą